Hasznos cikkek

Ranschburg Jenő a nevelésről: a szülőnek úgy kell viselkednie, ahogyan a gyerektől is elvárja

July 31, 2017

Szülőként fontos, hogy szívvel is gondolkodj, amiben a pszichológus tanácsai sokat segítenek.

„Felesleges egész nap szórakoztatni a gyereket”

March 30, 2016

Beszélgetés Pikler Emmi lányával. Pikler Emmi gyerekorvos a magyarországi gyermekgondozás forradalmasítója volt, két generációt neveltek fel a módszere alapján. Az általa vezetett csecsemőotthon, a „Lóczy” elismert szakmai központ volt. Lánya, Tardos Anna anyja tudományos munkáját folytatja, közel 85 évesen is aktív. Egy kisebb balesetből lábadozott épp, ezért a lakásán beszélgettünk vele.

Montessori módszerek otthonra – 20 tipp, ami segít sikeres és boldog gyereket nevelni!

August 27, 2017

Hogyan játszunk az óvodás gyerekkel? Hogyan tanuljunk az iskolás gyerekkel? Milyen legyen a gyerekszoba? Miként segíthetjük szülőként a gyermek szellemi fejlődését? 20 tanács Montessoritól azoknak, akikhez közel áll a legendás orvosnő szemlélete.

Vekerdy Tamás: a felnőttek elveszik a gyerekkort a gyerekektől

September 06, 2017

A felnőttek átviszik a gyerekekre a szorongásaikat, holott például az sem feltétlenül igaz, hogy a jó tanulókból sikeres felnőttek lesznek - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Vekerdy Tamás pszichológus, író.

Liberális nevelés nincs, ez hülyeség

March 10, 2016

Ne párt- és hatalmi szempontok, hanem a gyerekek releváns szükségletei vezéreljék az oktatás megszervezését.

A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti

August 01, 2017

Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! 

Ezért kell a gyerekeknek 9 előtt ágyban lenniük

August 17, 2016

Az esti takarodó időpontja mögött fontos tudományos indokok is húzódnak – elmondjuk, mik ezek.

Az ovisok harapnak – dolgok, amiket jó, ha tudsz ovikezdés előtt

August 11, 2016

Pár hét és itt van az ovikezdés, ami bizony komoly megpróbáltatás a gyerekeknek, anyukáknak egyaránt, főleg akkor, ha nem volt bölcsis az a gyermek, hanem otthon volt anyával három évig.

Szeretetképleteket kell írni a gyerekagyba: Simó György és Vekerdy Tamás a kreativitás demokratizálódásáról, az ólomkatonákról és a Minecraftról

November 14, 2016

Egy kutatás szerint öt dologra lesz szükség a következő ötven évben a munkapiacra lépéshez: értő olvasásra, íráskészségre, elemi számolásra, komputerkezelésre és angol nyelvre – mondja Vekerdy Tamás pszichológus. És rögtön tegyük ezek mellé a kreativitást. Aki nem kreatív – állítja Simó György üzletember –, az a következő húsz évben egyre nagyobb valószínűséggel válik a tömegben ólomkatonává. Vajon mennyire készíti fel a magyar oktatási rendszer a gyerekeket erre az új tudásra, a kreativitásra, a bátorságra, a kockázatvállalás képességére? Páros interjúnk.

Hogyan formálja a gyerekeket a szülők viselkedése? - Maria Montessori 17 fontos gondolata a nevelésről

January 15, 2017

Maria Montessori rövid, de annál fontosabb tanácsait minden szülő figyelmébe ajánljuk.

Mindenki nyugodjon meg nevelés nincs csak hiteles együttélés - Interjú Vekerdy Tamással

September 15, 2015

Megmondom, én tényleg megnyugodtam attól, amit Vekerdy Tamás mondott. Nem mintha a hiteles jelenlétet a világ legegyszerűbb dolgának tartanám. De legalább nincs szabály, amit mindenképpen követni kell, és talán végső ítélet sincs. Ez mégiscsak felszabadító. Hiteles kommunikációról, anyai bűntudatról, patchwork családról, iskolarendszerről és a Waldorf-kérdésekről beszélgettünk. 

„Békén kell hagyni a gyerekeket" - Interjú egy 92 éves, legendás óvónővel

June 25, 2017

Kilecvenkét éves, de tettre kész, mint egy fiatal nő. „Rugékonynak” kell lenni, ez a fő mottója, ami sok mindent jelenthet: rugalmasságot, kreativitást, ötletességet, szelídséget, olyan erőt, hogyha megcibál az élet (márpedig őt megcibálta), akkor sem törsz el. Ötvenhét évig vezette a magánóvodáját, összesen 700 „gyereke” volt ez idő alatt, köztük neves művészek, rendezők, operaénekesek, zenészek. Finy Petra interjúja Karlócai Mariannal.

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd

January 28, 2017

Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

"Nem a te feladatod, hogy szórakoztasd a gyereked" - Ezt üzeni minden anyukának egy háromgyermekes édesanya

June 18, 2017

Anyaaa, unatkozom, mit csináljak? - Ha csak egyszer is hallottad ezt a mondatot, érdemes elolvasnod ennek a többgyerekes anyukának az üzenetét.

Napi negyed óra mese: két év előny

February 22, 2016

Akár már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes felolvasni verseket. A már pár hetes kortól használható, adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehet gyermekünk kortársaihoz képest az iskola első évére.

Dr. Ranschburg Jenő 10 legfontosabb tanácsa – ölelj át és engedj el!

May 28, 2016

Talán nincs is szülő Magyarországon, aki ne ismerné Ranschburg Jenő nevét, akinek nevelési elvei az elmúlt évtizedekben jó néhány szülőnemzedék számára jelentettek igazodási pontot. Több éve már, hogy nincs köztünk, de a gondolatok, amelyeket a szülő-gyermek viszonnyal, a gyermek lelki fejődésével kapcsolatban megfogalmazott, ma is ugyanolyan érvényesek, mint ahogy azok voltak ötven évvel ezelőtt is, és valószínű, hogy azok lesznek ötven év múlva is. A bennük megfogalmazott üzenet két szóban összegezhető: szeretet és elfogadás.

Please reload

Videók

Dr. Ranschburg Jenő Szülő és gyermek sorsdöntő találkozása.

Dr. Ranschburg Jenő: Nevelés vagy genetika?

Dr. Ranschburg Jenő a Nyitott Akadémia Pódiumon (2009).

Nyitott Akadémia előadás részlet az Önzetlenségről:

Részlet F. Várkonyi Zsuzsa Nyitott Akadémia-előadásából.

Popper Péter: család

Démon szülő

Démon szülő F. Várkonyi Zsuzsa előadása

Please reload